“Tijdens de Z-Route ontstaan hechte vriendschappen”
Geplaatst op: 24 mei 2023
Maar liefst 400 uur namen de eerste deelnemers van ons nieuwe inburgeringstraject de Z-route deel aan een nieuw participatieprogramma. Hiervoor kregen ze woensdag 17 mei hun certificaat. “Wat ik het mooiste vond om te zien, zijn de hechte vriendschappen die ontstonden tussen de deelnemers”, zegt ontwikkelcoach Rik Scheper.
Rik leerde de deelnemers aan het inburgeringstraject het afgelopen jaar goed kennen. “De Zelfredzaamheidsroute (Z-route) is een intensief traject”, vertelt hij. “We zagen elkaar sinds de start in september vier dagen per week. Vandaag hebben de deelnemers het eerste gedeelte van hun traject officieel afgerond. Een belangrijk moment.”
Nieuw inburgeringstraject
Sinds 1 januari 2022 kunnen nieuwkomers op verschillende niveaus inburgeren: de B1-route, de onderwijsroute en de Z-route. De B1-route richt zich op het leren van de Nederlandse taal op B1-niveau. De onderwijsroute is voor mensen die verder kunnen studeren. Voor nieuwkomers voor wie de B1-route en de onderwijsroute niet haalbaar zijn, is er de Z-route.
Certificaat
“In totaal duurt de Z-route 1600 uur”, vertelt Rik. Iederz verzorgde het participatieprogramma waar de deelnemers een certificaat voor kregen. De overige uren worden ingevuld met een gedeelte voor taalonderwijs en een persoonlijk traject op maat.
Praktisch
“Het traject is heel praktisch”, aldus collega ontwikkelcoach Jolanda Smits. “Ik vind dat superleuk. Allerlei onderwerpen passeren de revue. We geven bijvoorbeeld workshops over man-vrouw verhoudingen, Nederlandse feestdagen, eten en het onderwijsstelsel. Daarnaast zijn we veel op pad geweest.”
Landen op een fijne manier
“Je moet je voorstellen dat je aankomt in Groningen. De taal niet spreekt en dat alles nieuw voor je is”, vertelt Jolanda. “Het is dan niet alleen belangrijk dat je weet waar je terecht kunt voor hulp, maar juist ook voor leuke dingen en gezelligheid. Met de praktische invulling hopen we dat mensen op een fijne manier kunnen landen in de gemeente.”
Op pad
Zo bezochten de deelnemers onder andere het Forum, het gemeentehuis, moestuinen, sociale ontmoetingsplaatsen zoals het Floreshuis en plekjes waar je goede tweedehands kleding op de kop kunt tikken. Ook werd kennis gemaakt met sport en werd er gepraat over gezondheid en seksualiteit.
Fietsen?
“Het grappige is, dat wij zelf tijdens het traject van de deelnemers leerden hoe Nederlands we eigenlijk zijn”, zegt Jolanda. “Dat mensen in Nederland overal naartoe fietsen is voor veel nieuwkomers bijvoorbeeld heel raar. ‘Weet je wel hoe gevaarlijk dat is?’ vragen ze mij”, lacht ze.
Trots
“De groei die ik heb gezien bij de deelnemers maakt mij trots”, zegt Rik. “Je ziet mensen die vragend binnenkomen. Vaak met complexe problemen, trauma’s of financiële uitdagingen. Dat ze ondanks dit alles zo intensief deelnemen en iets opbouwen in Nederland vind ik mooi om te zien.”
Veel stappen gemaakt
De manier waarop de we de Z-route invullen, is niet onopgemerkt gebleven bij andere gemeentes. “Dankzij een intensieve voorbereidingsperiode mogen we best trots zijn op waar we nu staan. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten, maar in verhouding tot andere gemeentes lopen we voorop in de ontwikkeling”, besluit Rik.